Oświadczenie Zarządu CWZS Zawisza Bydgoszcz - podnoszenie ciężarów

Publikujemy oświadczenie Zarzadu CWZS Zawisza Bydgoszcz - podnoszenie ciężarów.

Informujemy, że 16 sierpnia 2016 roku odbyło się zebranie Zarządu CWZS Zawisza Bydgoszcz – podnoszenie ciężarów, którego głównym tematem była analiza sprawy złamania regulaminu antydopingowego przez Adriana i Tomasza Zielińskich. Podczas zebrania trener zawodników Jerzy Śliwiński złożył wyjaśnienia dotyczące zaistniałej sytuacji.

Poniżej przedstawiamy treść oświadczenia trenera Jerzego Śliwińskiego przedstawionego Zarządowi CWZS Zawisza Bydgoszcz – podnoszenie ciężarów:

"Oświadczam, że biorę całkowitą odpowiedzialność za przygotowania Adriana i Tomasza Zielińskich do igrzysk olimpijskich w Rio de Janeiro. Chciałbym podkreślić, że działacze Klubu CWZS Zawisza Bydgoszcz – podnoszenie ciężarów zajęli się wyłącznie zabezpieczeniem możliwie jak najlepszych warunków do treningów i nie ponoszą odpowiedzialności za zaistniałą sytuację."

Jednocześnie Zarząd CWZS Zawisza Bydgoszcz – podnoszenie ciężarów informuje, że w świetle posiadanych informacji, podtrzymuje decyzję o zawieszeniu Adriana i Tomasza Zielińskich w prawach zawodnika oraz członka Klubu. Kary dyscyplinarne wobec zawodników zostaną orzeczone po zakończeniu odpowiednich procedur przez Polski Związek Podnoszenia Ciężarów i Światową Federację Podnoszenia Ciężarów.

Zarząd CWZS Zawisza Bydgoszcz – podnoszenie ciężarów