Oświadczenie Zarządu CWZS Zawisza - podnoszenie ciężarów

Publikujemy treść oświadczenia CWZS Zawisza - podnoszenie cieżarów w sprawie skreślenia z Kadry Olimpijskiej Tomasza Zielińskiego.

W odniesieniu do wypowiedzi Prezesa PZPC oraz informacji prasowych z dnia 20.06.2016 r. Zarząd CWZS Zawisza - podnoszenie ciężarów informuje:

1. Naszym zdaniem informacja o skreśleniu przez Prezesa PZPC aktualnego Mistrza Europy Tomasza ZIELIŃSKIEGO z Kadry Olimpijskiej nie ma mocy prawnej, ponieważ kompetencje do zatwierdzania Kadr Narodowych posiada Zarząd PZPC. Według naszych informacji członkowie Zarządu nie zostali poinformowani o zamierzeniach Prezesa i nie wyrazili na to zgody, a najbliższe posiedzenie Zarządu PZPC gdzie mogą zapaść prawomocne decyzje odbędzie się w dniu 27.06.2016 r.

2. Tomasz Zieliński był w znacznym zakresie szkolony na obiektach klubowych CWZS Zawisza, które posiadają bardzo wysoki standard, trenując pod okiem trenera klubowego Jerzego Śliwińskiego. Było to spowodowane koniecznością spełnienia wymogów formalnych w trakcie wcielania do Wojskowego Zespołu Sportowego w Bydgoszczy. Jak pokazały tegoroczne wyniki podczas Pucharu Polski oraz Mistrzostw Europy, sytuacja ta nie miała negatywnego wpływu na formę sportową zawodnika. Warto zauważyć, że Jerzy Śliwiński to również trener indywidualny Mistrza Olimpijskiego Adriana Zielińskiego, zatrudniony w PZPC i prowadzący szkolenie centralne. Za trenerem Śliwińskim i kontynuacją tej współpracy przemawiają medale z ostatnich lat zdobyte przez braci Zielińskich.

3. Mając na uwadze sezon olimpijski forma Tomasza ZIELIŃSKIEGO juz podczas ME była wysoka, a obaj bracia chcą się pokazać z dobrej strony podczas MP Seniorów w rodzinnej Mroczy i włączyć się do walki o miejsce w składzie na igrzyska. Uważamy, że zwyżka formy tuż przed IO RIO 2016 zasługuje na uznanie a nie krytykę. Nasi zawodnicy w pełni realizują obowiązki nałożone przez system ADAMS i międzynarodową komisję antydopingową WADA.

Zaistniałą sytuację poddajemy ocenie Zarządu PZPC i liczymy na zachowanie rozsądku oraz nie podejmowanie pochopnych decyzji. Naszym zdaniem o miejscu w reprezentacji na najważniejszą imprezę czterolecia powinna zdecydować forma sportowa a nie rozgrywki personalne.

Zarząd CWZS Zawisza – podnoszenie ciężarów